dijous, 2 de maig del 2013

La Sirena

Logotip de la sirena, congelats
Tots haureu vist algun dia o altre una sirena; tant en el logotip de la cadena de congelats la sirena o fent companyia a un pastor.
Doncs la sirena és un ésser mitològic grec que té cos de dona i cua de peix (tot i que les primitives sirenes tenien aparença de mig ocells o rèptils).
També és coneguda com a ondina en català poètic.



El pastor i la sirena
Sirenes mitològiques, mig ocells
Veure sirenes era signe de mala sort per als mariners, que podien naufragar o perdre's i no tornar a casa. Per contra els finesos la veien com un auguri de sort, ja que la sirena era una mena de fada aquàtica que podia concedir un desig o guarir una malaltia.Vivien a l’estret entre Escil·la i Caribdis, a la costa de la Itàlia Meridional, on la terra era blanca degut als ossos blancs dels navegants morts.

Segons el mite dels argonautes Orfeu tapà amb la seva veu el cant de les sirenes, i així evitaren xocar contra les roques del Sirenum Scopuli, on habitaven les nimfes.
Butes va sentir el cant de les nimfes i es va llançar per la borda, però Afrodita el va salvar. Segons la llegenda, les sirenes, abatudes, es transformaren en pedra, mentre segons d'altres versions moriren ofegades a la mar.